שלום לכם! אם אתם כאן, זה אומר שאתם מתעניינים בחזון החינוכי שלנו. יש נטייה לחזון להיות מלא במילים גדולות ומבלבלות, אז לפחות כאן ננסה לעשות סדר.
נתחיל בחינוך - עבורנו במכינת מיצר חינוך אינו מתמצה בהוראה, בהכשרה ובחיברות והוא הרבה יותר מהקניית ידע, פיתוח מיומנויות והטמעת המורשת והנורמות החברתיות. חינוך הומניסטי, על צורותיו השונות, מכוון לאתגרים גבוהים וכוללים יותר: הוא מבקש לקדם צעירים למיטבם, בפתיחות דעת וביחס מכבד, לקראת חיים אנושיים מלאים ואוטונומיים של התפתחות, הגשמה עצמית ושותפות הוגנת ופורייה בעולמות הטבע, החברה והתרבות.
הבטחנו במילים פשוטות אז הנה - מטרת כל חינוך הוא מימוש פוטנציאל (המתח בין מי שאני לבין מי שאני יכול וראוי שאהיה בזמן ובמקום הזה) ולכן אנחנו מבקשים לקדם צעירים למיטבם, קרי - להיות מיטיבי לכת בשלוש שדות הקיום שלנו: הטבעי, החברתי והתרבותי.
איך עושים את זה? כדי לקחת אחריות על כל דבר, ובטח על העתיד שלנו, אנחנו צריכים קודם להיות מצויינים. לעבוד ולהכשיר את עצמנו להיות מצויינים. אנחנו קוראים לזה: "מצויינות ב… אחריות ל…". נתחיל בדוגמה שלא מעולמות החינוך - כדי שהאופניים שלי יקחו אותי ממקום למקום בצורה יעילה ובטוחה, אני צריך שהצמיגים שלהן יהיו "מצויינים" בלהיות צמיגים, כלומר, עם חיכוך מתאים לקרקע, בלחץ אוויר מתאים וכדומה. אפשר לומר שצמיגים עשויים זהב אולי יהיו נוצצים אבל לא בטוחים לרכיבה ולכן הם אינם "מצויינים".
לענייננו - המצויינות שאליה אנחנו מכוונים היא "מצויינות בבנאדמיות" - להיות במיטבנו בדרך ארץ הומנית, אמפתית, הוגנת ומכבדת. לקיים אזרחות דמוקרטית פעילה, שוויונית, תורמת ואחראית. להגשים את עצמנו בצורה איכותית ובשותפות מושכלת, מאתגרת ופורייה במורשות התרבות והסביבה הטבעית.
אם שמתם לב, מצויינות בבנאדמיות דורשת ומאתגרת אותנו להיות במיטבנו ברובד האישי (סובייקטיבי), ברובד החברתי (אינטרסובייקטיבי) וברובד האיכותי (אובייקטיבי).
אז דיברנו קצת על חינוך (קידום צעירים למיטבם) וקצת על מצויינות בבנאדמיות (דרך ארץ הומנית, אזרחות דמוקרטית פעילה ושותפות במורשת התרבות והסביבה). נותר לנו לדבר על אחריות.
אנחנו חושבים שמצויינות בבנאדמיות מובילה אותנו להיות מיטיבי לכת בשלושת שדות הקיום שלנו:
בשדה הטבעי - להיות מחובר לעצמי, לטבע שבי, להיות אמיתי ולהגשים את עצמי, מחובר לסביבה הטבעית בחוויה אינטימית ובאחריות לקיימות. להיות מחובר לטבע שבתוכי ולעולם הטבע שסביבי - לכבד אותם, לקיים אותם, ולא להתפתות לחיים מזויפים ומלאכותיים (חיים אותנטים ואוטונומים לעומת חיים סינטטים ואוטומתים).
בשדה החברתי - להיות בן אדם עם אחרים ולא על חשבון אחרים, בהומניות, בהגינות וסולידריות, להיות אזרח מעורב, משכיל, ביקורתי, ואחראי בהגנה על הדמוקרטיה והשלום. במילים אחרות, להיות אחלה בן אדם ביחסים הבין אישיים ודמוקרט מעורב ואחראי באזרחות הפוליטית.
בשדה התרבותי - להעשיר את החיים במשמעות ולשפר את היכולות וההתנהגויות שלי דרך התנסות לומדת ויוצרת בדברים המעולים ביותר שבני אדם יצרו לאורך ההיסטוריה בהגות ובמדע, במוסר ובעשייה, באמנות ובספורט וכדומה. זאת לצד חתירה לסטנדרטים גבוהים בכל האיכויות שמובהקות לבני האדם - חשיבה, מוסר, אמנות ואזרחות. לא לבזבז את החיים רק בפרנסה ובידור אלא להעשיר את החיים בשותפות משמעותית במורשות התרבות האנושית לאורך ההיסטוריה ובמיטב ההישגים של האנושות במחשבה, במדע, במוסר, באומנויות, בספורט ובטכנולוגיה וכדומה. להתקדם לחיים מלאים ואיכותיים יותר באמצעות התנסות משמעותית במיטב היצירה והעשייה בהיסטוריה האנושית והעברית (הרחבת דעת לעומת הסחת או מחיקת דעת).
אקטיביזם המוניסטי. אם הגעתם עד לפה אז אתם בטח מבינים - האידיאל ההומניסטי שאנו פועלים לאורו הוא כללי ופתוח כל הזמן ללימוד, שינוי והתעדכנות. ההסיטוריה מלמדת שכך לאט לאט התפתחו זכויות אדם, שוויון לנשים, ביטול העבדות, חופש המחשבה, הביטוי והתקשורת, שוויון ללהט"בים ושלילת האנטישמיות והגזענות. המחשבה ההומניסטית מחוייבת לאפשר לבני אדם להגיע למיטבם, לסלק צורות אפליה ודיכוי ולאפשר לכל אחד ואחת קיום בכבוד. מכאן גם הביקורתיות ההכרחית נגד כל גישה סמכותנית: גלילאו גליליי המדען מול הכנסייה, הנביאים במקרא נגד המלכים ונביאי השקר, מרטין לותר קינג ומהטמה גנדי נגד דיכוי גזעני, וירג'יניה וולף נגד הדרת נשים באקדמיה ועוד ועוד. ההומניזם הוא ביקורתי כלפי כל ממסד - מימין ומשמאל, דתי או חילוני, קפיטליסטי או קומוניסטי - שמדכא בני אדם ומפלה ביניהם. הומניסטים צריכים להיאבק אקטיבית כל זילות כבוד האדם - כל פעם שדת או אידיאולוגיה או כלכלה פוגעות בשוויון ובכבוד האדם - צריך להיאבק בהם.
הייעוד בקצרה - להיות "מיטיבי לכת" בשלושת שדות הקיום: הטבעי, החברתי והתרבותי
טבעי (Agri-Culture) - להיות מחובר לעצמי, לטבע שבי, להיות אמיתי ולהגשים את עצמי, מחובר לסביבה הטבעית בחוויה אינטימית ובאחריות לקיימות. להיות מחובר לטבע שבתוכי ולעולם הטבע שסביבי - לכבד אותם, לקיים אותם, ולא להתפתות לחיים מזויפים ומלאכותיים (חיים אותנטים ואוטונומים לעומת חיים סינטטים ואוטומתים).
חברתי (Society-Culture) - להיות בן אדם עם אחרים ולא על חשבון אחרים, בהומניות, בהגינות ובסולידריות, להיות אזרח מעורב, משכיל, ביקורתי, ואחראי בהגנה על הדמוקרטיה והשלום. להיות אחלה בן אדם ביחסים הבין אישיים ודמוקרט מעורב ואחראי באזרחות הפוליטית.
תרבותי (Culture) - להעשיר את החיים במשמעות ולשפר את היכולות וההתנהגויות שלי דרך התנסות לומדת ויוצרת בדברים המעולים ביותר שבני אדם יצרו לאורך ההיסטוריה בהגות ובמדע, במוסר ובעשייה, באמנות ובספורט וכדומה. זאת לצד חתירה לסטנדרטים גבוהים בכל האיכויות שמובהקות לבני האדם - חשיבה, מוסר, אמנות ואזרחות. לא לבזבז את החיים רק בפרנסה ובידור אלא להעשיר את החיים בשותפות משמעותית במורשות התרבות האנושית לאורך ההיסטוריה ובמיטב ההישגים של האנושות במחשבה, במדע, במוסר, באומנויות, בספורט ובטכנולוגיה וכדומה. להתקדם לחיים מלאים ואיכותיים יותר באמצעות התנסות משמעותית במיטב היצירה והעשייה בהיסטוריה האנושית והעברית (הרחבת דעת לעומת הסחת או מחיקת דעת).
בתרשים -