מודל החינוך ההומניסטי - מיטיבי לכת בשלושת שדות הקיום (The Humanistic Tri-Fields Education Model)
מבוא: חינוך הומניסטי לחיים מלאים ושלמים
מודל החינוך ההומניסטי שפיתחנו מציג תפיסה חינוכית הוליסטית, השואפת לקדם צעירים וצעירות לקראת מימוש מיטבי של הפוטנציאל האנושי שלהם. בבסיס המודל עומדת התפיסה ההומניסטית, הרואה בחינוך תהליך רחב ומשמעותי הרבה יותר מהקניית ידע, פיתוח מיומנויות או הטמעת נורמות חברתיות. מטרתו העליונה היא לטפח אנשים בעלי פתיחות מחשבתית, יחס מכבד לזולת ולסביבה, השואפים לחיים אוטונומיים ומלאים של התפתחות, הגשמה עצמית ושותפות הוגנת ופורייה בעולם.המודל מדגיש את האידיאל של "חיים מלאים ושלמים" (a full and complete life), חיים המאופיינים לא רק בכמות ההתנסויות אלא גם באיכותן, מידתיותן וקיימותן (Tri-measures: Quality, Sustainability, Moderation). חיים כאלה דורשים מימוש הפוטנציאל האישי, רגישות ותובנות רחבות, חיוניות, גמישות, תחושת משמעות והכוונה עצמית.
עקרון הליבה: מצוינות ואחריות (Two-Stage: Excellence & Engagement)
המודל פועל על פי עיקרון דו-שלבי: "מצוינות ב... אחריות ל...". עיקרון זה גורס כי על מנת לקחת אחריות משמעותית על חיינו ועל העולם הסובב אותנו, עלינו ראשית לחתור למצוינות. בדומה לצמיג אופניים שצריך להיות "מצוין" בתפקידו כדי לאפשר רכיבה בטוחה ויעילה, כך גם האדם נדרש לפתח "מצוינות בבנאדמיוּת".מצוינות בבנאדמיוּת פירושה להיות במיטבנו כיצורים אנושיים: לנהוג בדרך ארץ הומנית, אמפתית, הוגנת ומכבדת; לקיים אזרחות דמוקרטית פעילה, שוויונית, תורמת ואחראית; ולהגשים את עצמנו תוך שותפות מושכלת, מאתגרת ופורייה במורשות התרבות ובסביבה הטבעית. מצוינות זו מתבטאת בשלושה רבדים: האישי (סובייקטיבי), החברתי (אינטרסובייקטיבי) והאיכותי (אובייקטיבי).
שלושת שדות הקיום (Tri-fields: Nature/Self, Society, Culture)
השאיפה למצוינות בבנאדמיוּת מובילה לאחריות ולהיות "מיטיבי לכת" – אנשים הפועלים באופן מיטבי, מודע ואחראי – בשלושה שדות קיום מרכזיים:
השדה הטבעי (Nature/Self):
מהות: שדה זה כולל את החיבור לעצמי, לטבע הפנימי (הכוחות, הנטיות והתכונות המולדות), לאותנטיות ולהגשמה עצמית. הוא כולל גם את החיבור העמוק לסביבה הטבעית – הדומם, הצומח והחי – מתוך חוויה אינטימית, כבוד, אחריות לקיימות (Sustainability) והרמוניה. זהו מרחב להתנסויות ספונטניות ואינטואיטיביות, להפעלת מלוא הכישורים הגופניים, החושיים, הרגשיים והשכליים, ולפיתוח רגישויות ותובנות הנובעות מהשותפות הבסיסית שלנו עם כל הקיים.
המטרה: לחיות חיים אותנטיים ואוטונומיים, לכבד ולקיים את הטבע שבתוכנו ומסביבנו, ולהימנע מחיים מלאכותיים ומנוכרים. לפתח "התכיילות לטבע" המחדשת אנרגיות ומאפשרת מציאת הרמוניה עם המכלול.
השדה החברתי (Society):
מהות: שדה זה עוסק בקיום האנושי המשותף – "להיות אדם עם אחרים ולא על חשבון אחרים". הוא כולל את מערכות היחסים הבין-אישיות במעגלי המשפחה, הקהילה והחברה, ואת הפעולה במרחב הציבורי כאזרחים. האנושיות מתפתחת דרך יחסים חברתיים משמעותיים, דיאלוג, שיג ושיח, ולמידת פרקטיקות חברתיות. כאן נרכשים ומתפתחים ערכים וכישורים כמו הומניות, הגינות, סולידריות, אמפתיה, יושרה, אחריות חברתית, ויסות רגשי ואופי מוסרי.
המטרה: לפתח יחסים בין-אישיים בריאים ומכבדים, ולקיים אזרחות דמוקרטית פעילה, מעורבת, משכילה, ביקורתית ואחראית, תוך הגנה על ערכי הדמוקרטיה, השוויון והשלום.
השדה התרבותי (Culture):
מהות: שדה זה כולל את כל מה שמשפחת האדם הוסיפה לטבע – הן בעולם החומרי והארגוני, והן בעולם הרוחני של הגות, מדע, אמנות, דת, מוסר ועשייה. בהקשר החינוכי, ההתמקדות היא ב"מעולה, המובחר או המופתי" שביצירה האנושית. ההליכה בשדה זה מכוונת לשכלול היכולות האנושיות הייחודיות (אינטלקטואליות, מוסריות, אומנותיות, פוליטיות) תוך חתירה לסטנדרטים גבוהים של איכות (Quality) ומצוינות. זהו מרחב להעשרת החיים במשמעות, להרחבת הדעת, לפיתוח חשיבה ביקורתית ויצירתית, ולטיפוח טוב טעם וחוכמת חיים.
המטרה: להעשיר את החיים במשמעות, לשפר יכולות והתנהגויות דרך התנסות לומדת ויוצרת במיטב ההישגים האנושיים לאורך ההיסטוריה. לחיות חיים איכותיים ומלאים, מעבר לפרנסה ובידור, תוך שותפות משמעותית במורשות התרבות, ופיתוח יכולת התנהלות מושכלת, רגישה, מצפונית ויצירתית.
הומניזם אקטיביסטי
המודל נטוע עמוק באידיאל ההומניסטי, המחייב לא רק התפתחות אישית אלא גם עמידה אקטיבית נגד דיכוי, אפליה וזילות כבוד האדם. ההומניזם, בהיותו ביקורתי כלפי כל ממסד או אידיאולוגיה הפוגעים בשוויון ובכבוד האדם, דורש מאבק פעיל למען זכויות אדם, צדק חברתי וקיום בכבוד לכל. החינוך לאור מודל זה שואף לטפח אנשים שלא רק מבינים את ערכי ההומניזם אלא גם פועלים באופן אקטיבי להגשמתם בעולם.
סיכום
מודל החינוך ההומניסטי שלנו מציע מסגרת מקיפה לחינוך שמטרתו טיפוח "מיטיבי לכת" – אנשים המצטיינים בבנאדמיוּתם ולוקחים אחריות על חייהם ועל סביבתם בשלושת שדות הקיום: הטבעי, החברתי והתרבותי. באמצעות חתירה למצוינות אישית, טיפוח קשרים אנושיים משמעותיים ומעורבות פעילה בעולם הטבע והתרבות, וברוח עקרונות האיכות, המידתיות והקיימות, שואף המודל להכשיר אנשים לחיים מלאים, שלמים, אוטונומיים, משמעותיים ואחראים, התורמים לעצמם ולחברה כולה.
סיכום בנקודות מרכזיות:
מטרה: חינוך לחיים מלאים ושלמים, מימוש פוטנציאל, והכשרת "מיטיבי לכת".
בסיס: תפיסה הומניסטית רחבה של חינוך.
עיקרון ליבה (Two-Stage): "מצוינות ב..." (Excellence) המובילה ל -> "אחריות ל..." (Engagement).
שדות קיום (Tri-fields):
טבעי (Nature/Self): חיבור לעצמי, אותנטיות, טבע פנימי וחיצוני, קיימות.
חברתי (Society): יחסים בין-אישיים, קהילה, דמוקרטיה, סולידריות, הגינות.
תרבותי (Culture): משמעות, מצוינות, מורשת, יצירה, ביקורתיות, הרחבת דעת.
עקרונות מנחים (Tri-measures): איכות (Quality), קיימות (Sustainability), מידתיות (Moderation).
תוצאה: אדם אוטונומי, אחראי, תורם, בעל תפיסה הומניסטית ואקטיביסטית.
The Humanistic Tri-Fields Education Model (2E-3F-3M) - “Culturing Our Connections”
2E = Excellence, Engagement (EE)
3F = Nature, Society, Culture (NSC)
3M = Quality, Sustainability, Moderation (QSM)